......................................................................................................................................................................................................................
 MONTARGIS COMMUNITY HALL RENOVATION   Having served indifferently over the years as the scene of children’s ballet recitals, boxing matches, antiques fairs, and livestock markets, the city of Montargis decided to restore the ornate interior of its town hall, originally constructed in 1925, and at the same time drastically improve building acoustics so that it could be used as a genuine performance space. Curved, lightweight ceiling panels fabricated in honeycomb aluminium are suspended from a delicate roof structure, playing off floral motifs of the fresco decoration. A discrete mobile wall in oak and velour is unfolded from the rear of the hall to insulate the room during performances, and new stackable seating is deployed and stored on-site for rapid transformation from open fair hall to intimate concert hall in a manner of minutes.            
 0 
 0 
 1 
 118 
 678 
 topcom 
 5 
 1 
 795 
 14.0 
  
  
 
 
       
 Normal 
 0 
 
 
 
 
 false 
 false 
 false 
 
 EN-GB 
 JA 
 X-NONE 
 
  
  
  
  
  
  
  
  
  
 
 
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
       
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
      /* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
	{mso-style-name:"Table Normal";
	mso-tstyle-rowband-size:0;
	mso-tstyle-colband-size:0;
	mso-style-noshow:yes;
	mso-style-priority:99;
	mso-style-parent:"";
	mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
	mso-para-margin-top:0cm;
	mso-para-margin-right:0cm;
	mso-para-margin-bottom:8.0pt;
	mso-para-margin-left:0cm;
	line-height:107%;
	mso-pagination:widow-orphan;
	font-size:11.0pt;
	font-family:Calibri;
	mso-ascii-font-family:Calibri;
	mso-ascii-theme-font:minor-latin;
	mso-hansi-font-family:Calibri;
	mso-hansi-theme-font:minor-latin;
	mso-ansi-language:EN-GB;}       Après avoir longtemps servi pour les ballets d’enfants, les matchs de boxe, les foires d’antiquités et les marchés aux bestiaux, la Ville de Montargis a décidé de réhabiliter l’intérieur fleuri de la salle des fêtes historique, construite en 1925, et, à la même occasion, d’optimiser l’acoustique de la salle et du bâtiment pour qu’il puisse devenir une véritable salle de spectacles. Des ilots diffusants ultralégers et incurvés sont suspendus sous le délicat plafond dont ils soulignent les fresques florales. Un discret mur mobile de chêne et de velours se déploie à partir du fond de la salle pour l’isoler de l’extérieur. Un jeu de sièges empilables, emmagasinés sur place, permet en quelques minutes de transformer le lieu d’un espace d’exposition ouvert en une intime salle de concerts. 

MONTARGIS COMMUNITY HALL RENOVATION

Having served indifferently over the years as the scene of children’s ballet recitals, boxing matches, antiques fairs, and livestock markets, the city of Montargis decided to restore the ornate interior of its town hall, originally constructed in 1925, and at the same time drastically improve building acoustics so that it could be used as a genuine performance space. Curved, lightweight ceiling panels fabricated in honeycomb aluminium are suspended from a delicate roof structure, playing off floral motifs of the fresco decoration. A discrete mobile wall in oak and velour is unfolded from the rear of the hall to insulate the room during performances, and new stackable seating is deployed and stored on-site for rapid transformation from open fair hall to intimate concert hall in a manner of minutes.

Après avoir longtemps servi pour les ballets d’enfants, les matchs de boxe, les foires d’antiquités et les marchés aux bestiaux, la Ville de Montargis a décidé de réhabiliter l’intérieur fleuri de la salle des fêtes historique, construite en 1925, et, à la même occasion, d’optimiser l’acoustique de la salle et du bâtiment pour qu’il puisse devenir une véritable salle de spectacles. Des ilots diffusants ultralégers et incurvés sont suspendus sous le délicat plafond dont ils soulignent les fresques florales. Un discret mur mobile de chêne et de velours se déploie à partir du fond de la salle pour l’isoler de l’extérieur. Un jeu de sièges empilables, emmagasinés sur place, permet en quelques minutes de transformer le lieu d’un espace d’exposition ouvert en une intime salle de concerts. 

debut 2006 002.jpg
concert2.jpg
m 002.jpg
d avril 0041.jpg
    
 0 
 0 
 1 
 21 
 126 
 topcom 
 1 
 1 
 146 
 14.0 
  
  
 
 
       
 Normal 
 0 
 
 
 
 
 false 
 false 
 false 
 
 EN-GB 
 JA 
 X-NONE 
 
  
  
  
  
  
  
  
  
  
 
 
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
       
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
      /* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
	{mso-style-name:"Table Normal";
	mso-tstyle-rowband-size:0;
	mso-tstyle-colband-size:0;
	mso-style-noshow:yes;
	mso-style-priority:99;
	mso-style-parent:"";
	mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
	mso-para-margin-top:0cm;
	mso-para-margin-right:0cm;
	mso-para-margin-bottom:8.0pt;
	mso-para-margin-left:0cm;
	line-height:107%;
	mso-pagination:widow-orphan;
	font-size:11.0pt;
	font-family:Calibri;
	mso-ascii-font-family:Calibri;
	mso-ascii-theme-font:minor-latin;
	mso-hansi-font-family:Calibri;
	mso-hansi-theme-font:minor-latin;
	mso-ansi-language:EN-GB;}        
 0 
 0 
 1 
 21 
 126 
 topcom 
 1 
 1 
 146 
 14.0 
  
  
 
 
       
 Normal 
 0 
 
 
 
 
 false 
 false 
 false 
 
 EN-GB 
 JA 
 X-NONE 
 
  
  
  
  
  
  
  
  
  
 
 
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
       
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
      /* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
	{mso-style-name:"Table Normal";
	mso-tstyle-rowband-size:0;
	mso-tstyle-colband-size:0;
	mso-style-noshow:yes;
	mso-style-priority:99;
	mso-style-parent:"";
	mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
	mso-para-margin-top:0cm;
	mso-para-margin-right:0cm;
	mso-para-margin-bottom:8.0pt;
	mso-para-margin-left:0cm;
	line-height:107%;
	mso-pagination:widow-orphan;
	font-size:11.0pt;
	font-family:Calibri;
	mso-ascii-font-family:Calibri;
	mso-ascii-theme-font:minor-latin;
	mso-hansi-font-family:Calibri;
	mso-hansi-theme-font:minor-latin;
	mso-ansi-language:EN-GB;}     Design: Lia Kiladis; commins acoustics workshop (acoustics)  Client: Mairie de Montargis  Surface area: 850 m2  Budget: 345 000 euros HT  2004 - 2006     http://www.liakiladis.com/press/

Design: Lia Kiladis; commins acoustics workshop (acoustics)

Client: Mairie de Montargis

Surface area: 850 m2

Budget: 345 000 euros HT

2004 - 2006

http://www.liakiladis.com/press/

 Design: Lia Kiladis; commins acoustics workshop (acoustics)  Client: Mairie de Montargis  Surface area: 850 m2  Budget: 345 000 euros HT  2004 - 2006   http://www.liakiladis.com/press/

Design: Lia Kiladis; commins acoustics workshop (acoustics)

Client: Mairie de Montargis

Surface area: 850 m2

Budget: 345 000 euros HT

2004 - 2006

http://www.liakiladis.com/press/

MONTARGIS COMMUNITY HALL RENOVATION

Having served indifferently over the years as the scene of children’s ballet recitals, boxing matches, antiques fairs, and livestock markets, the city of Montargis decided to restore the ornate interior of its town hall, originally constructed in 1925, and at the same time drastically improve building acoustics so that it could be used as a genuine performance space. Curved, lightweight ceiling panels fabricated in honeycomb aluminium are suspended from a delicate roof structure, playing off floral motifs of the fresco decoration. A discrete mobile wall in oak and velour is unfolded from the rear of the hall to insulate the room during performances, and new stackable seating is deployed and stored on-site for rapid transformation from open fair hall to intimate concert hall in a manner of minutes.

Après avoir longtemps servi pour les ballets d’enfants, les matchs de boxe, les foires d’antiquités et les marchés aux bestiaux, la Ville de Montargis a décidé de réhabiliter l’intérieur fleuri de la salle des fêtes historique, construite en 1925, et, à la même occasion, d’optimiser l’acoustique de la salle et du bâtiment pour qu’il puisse devenir une véritable salle de spectacles. Des ilots diffusants ultralégers et incurvés sont suspendus sous le délicat plafond dont ils soulignent les fresques florales. Un discret mur mobile de chêne et de velours se déploie à partir du fond de la salle pour l’isoler de l’extérieur. Un jeu de sièges empilables, emmagasinés sur place, permet en quelques minutes de transformer le lieu d’un espace d’exposition ouvert en une intime salle de concerts. 

Design: Lia Kiladis; commins acoustics workshop (acoustics)

Client: Mairie de Montargis

Surface area: 850 m2

Budget: 345 000 euros HT

2004 - 2006

http://www.liakiladis.com/press/

Design: Lia Kiladis; commins acoustics workshop (acoustics)

Client: Mairie de Montargis

Surface area: 850 m2

Budget: 345 000 euros HT

2004 - 2006

http://www.liakiladis.com/press/

 MONTARGIS COMMUNITY HALL RENOVATION   Having served indifferently over the years as the scene of children’s ballet recitals, boxing matches, antiques fairs, and livestock markets, the city of Montargis decided to restore the ornate interior of its town hall, originally constructed in 1925, and at the same time drastically improve building acoustics so that it could be used as a genuine performance space. Curved, lightweight ceiling panels fabricated in honeycomb aluminium are suspended from a delicate roof structure, playing off floral motifs of the fresco decoration. A discrete mobile wall in oak and velour is unfolded from the rear of the hall to insulate the room during performances, and new stackable seating is deployed and stored on-site for rapid transformation from open fair hall to intimate concert hall in a manner of minutes.            
 0 
 0 
 1 
 118 
 678 
 topcom 
 5 
 1 
 795 
 14.0 
  
  
 
 
       
 Normal 
 0 
 
 
 
 
 false 
 false 
 false 
 
 EN-GB 
 JA 
 X-NONE 
 
  
  
  
  
  
  
  
  
  
 
 
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
       
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
      /* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
	{mso-style-name:"Table Normal";
	mso-tstyle-rowband-size:0;
	mso-tstyle-colband-size:0;
	mso-style-noshow:yes;
	mso-style-priority:99;
	mso-style-parent:"";
	mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
	mso-para-margin-top:0cm;
	mso-para-margin-right:0cm;
	mso-para-margin-bottom:8.0pt;
	mso-para-margin-left:0cm;
	line-height:107%;
	mso-pagination:widow-orphan;
	font-size:11.0pt;
	font-family:Calibri;
	mso-ascii-font-family:Calibri;
	mso-ascii-theme-font:minor-latin;
	mso-hansi-font-family:Calibri;
	mso-hansi-theme-font:minor-latin;
	mso-ansi-language:EN-GB;}       Après avoir longtemps servi pour les ballets d’enfants, les matchs de boxe, les foires d’antiquités et les marchés aux bestiaux, la Ville de Montargis a décidé de réhabiliter l’intérieur fleuri de la salle des fêtes historique, construite en 1925, et, à la même occasion, d’optimiser l’acoustique de la salle et du bâtiment pour qu’il puisse devenir une véritable salle de spectacles. Des ilots diffusants ultralégers et incurvés sont suspendus sous le délicat plafond dont ils soulignent les fresques florales. Un discret mur mobile de chêne et de velours se déploie à partir du fond de la salle pour l’isoler de l’extérieur. Un jeu de sièges empilables, emmagasinés sur place, permet en quelques minutes de transformer le lieu d’un espace d’exposition ouvert en une intime salle de concerts. 
debut 2006 002.jpg
concert2.jpg
m 002.jpg
d avril 0041.jpg
    
 0 
 0 
 1 
 21 
 126 
 topcom 
 1 
 1 
 146 
 14.0 
  
  
 
 
       
 Normal 
 0 
 
 
 
 
 false 
 false 
 false 
 
 EN-GB 
 JA 
 X-NONE 
 
  
  
  
  
  
  
  
  
  
 
 
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
       
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
      /* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
	{mso-style-name:"Table Normal";
	mso-tstyle-rowband-size:0;
	mso-tstyle-colband-size:0;
	mso-style-noshow:yes;
	mso-style-priority:99;
	mso-style-parent:"";
	mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
	mso-para-margin-top:0cm;
	mso-para-margin-right:0cm;
	mso-para-margin-bottom:8.0pt;
	mso-para-margin-left:0cm;
	line-height:107%;
	mso-pagination:widow-orphan;
	font-size:11.0pt;
	font-family:Calibri;
	mso-ascii-font-family:Calibri;
	mso-ascii-theme-font:minor-latin;
	mso-hansi-font-family:Calibri;
	mso-hansi-theme-font:minor-latin;
	mso-ansi-language:EN-GB;}        
 0 
 0 
 1 
 21 
 126 
 topcom 
 1 
 1 
 146 
 14.0 
  
  
 
 
       
 Normal 
 0 
 
 
 
 
 false 
 false 
 false 
 
 EN-GB 
 JA 
 X-NONE 
 
  
  
  
  
  
  
  
  
  
 
 
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
       
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
      /* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
	{mso-style-name:"Table Normal";
	mso-tstyle-rowband-size:0;
	mso-tstyle-colband-size:0;
	mso-style-noshow:yes;
	mso-style-priority:99;
	mso-style-parent:"";
	mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
	mso-para-margin-top:0cm;
	mso-para-margin-right:0cm;
	mso-para-margin-bottom:8.0pt;
	mso-para-margin-left:0cm;
	line-height:107%;
	mso-pagination:widow-orphan;
	font-size:11.0pt;
	font-family:Calibri;
	mso-ascii-font-family:Calibri;
	mso-ascii-theme-font:minor-latin;
	mso-hansi-font-family:Calibri;
	mso-hansi-theme-font:minor-latin;
	mso-ansi-language:EN-GB;}     Design: Lia Kiladis; commins acoustics workshop (acoustics)  Client: Mairie de Montargis  Surface area: 850 m2  Budget: 345 000 euros HT  2004 - 2006     http://www.liakiladis.com/press/
 Design: Lia Kiladis; commins acoustics workshop (acoustics)  Client: Mairie de Montargis  Surface area: 850 m2  Budget: 345 000 euros HT  2004 - 2006   http://www.liakiladis.com/press/