......................................................................................................................................................................................................................
 DEPARTEMENT DE MATHEMATIQUES, ECOLE NORMALE SUPERIEURE, RUE D'ULM, PARIS   Conversion of a former library space into faculty offices and student lounge for the Mathematics Department of the prestigious  Ecole Normale Supérieure.  Cross-laminated timber panels are employed as structural elements to create a mezzanine level with a minimum of floor thickness and without compromising necessary sound insulation, creating offices akin to monastic cells for mathematicians. Windows are replaced on the courtyard side to incorporate the mezzanine level. The resulting warm, studious atmosphere contrasts with the rather anonymous, post-war institutional building in which it is contained.      Transformation du grand volume de l’ancienne bibliothèque de mathématiques de l’Ecole Normale Supérieure en bureaux et espace communs, sur deux niveaux.  Des panneaux en bois massif contrecollé sont employés pour créer un niveau mezzanine dans l’espace existant avec un minimum de perte de la hauteur. La menuiserie extérieure a été remplacée côté cour suivant à l’ajout de la mezzanine. Grace au bois, une ambiance chaleureuse est maintenue pour les nouveaux aménagements, en contre-courant avec l’environnement institutionnel et anonyme tout autour.    

DEPARTEMENT DE MATHEMATIQUES, ECOLE NORMALE SUPERIEURE, RUE D'ULM, PARIS 

Conversion of a former library space into faculty offices and student lounge for the Mathematics Department of the prestigious Ecole Normale Supérieure. Cross-laminated timber panels are employed as structural elements to create a mezzanine level with a minimum of floor thickness and without compromising necessary sound insulation, creating offices akin to monastic cells for mathematicians. Windows are replaced on the courtyard side to incorporate the mezzanine level. The resulting warm, studious atmosphere contrasts with the rather anonymous, post-war institutional building in which it is contained.

 

Transformation du grand volume de l’ancienne bibliothèque de mathématiques de l’Ecole Normale Supérieure en bureaux et espace communs, sur deux niveaux.  Des panneaux en bois massif contrecollé sont employés pour créer un niveau mezzanine dans l’espace existant avec un minimum de perte de la hauteur. La menuiserie extérieure a été remplacée côté cour suivant à l’ajout de la mezzanine. Grace au bois, une ambiance chaleureuse est maintenue pour les nouveaux aménagements, en contre-courant avec l’environnement institutionnel et anonyme tout autour.

 

un_148.jpg
un_093.jpg
un_112.jpg
un_168.jpg
un_137.jpg
un_125.jpg
chantier.jpg
ENS_plan.jpg
    
 0 
 0 
 1 
 25 
 144 
 topcom 
 1 
 1 
 168 
 14.0 
  
  
 
 
       
 Normal 
 0 
 
 
 
 
 false 
 false 
 false 
 
 EN-GB 
 JA 
 X-NONE 
 
  
  
  
  
  
  
  
  
  
 
 
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
       
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
      /* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
	{mso-style-name:"Table Normal";
	mso-tstyle-rowband-size:0;
	mso-tstyle-colband-size:0;
	mso-style-noshow:yes;
	mso-style-priority:99;
	mso-style-parent:"";
	mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
	mso-para-margin-top:0cm;
	mso-para-margin-right:0cm;
	mso-para-margin-bottom:8.0pt;
	mso-para-margin-left:0cm;
	line-height:107%;
	mso-pagination:widow-orphan;
	font-size:11.0pt;
	font-family:Calibri;
	mso-ascii-font-family:Calibri;
	mso-ascii-theme-font:minor-latin;
	mso-hansi-font-family:Calibri;
	mso-hansi-theme-font:minor-latin;
	mso-ansi-language:EN-GB;}     Design: Lia Kiladis, Alessandro Vicari; Benoit Pailloux (construction)  Client:    
 0 
 0 
 1 
 3 
 22 
 topcom 
 1 
 1 
 24 
 14.0 
  
  
 
 
       
 Normal 
 0 
 
 
 
 
 false 
 false 
 false 
 
 EN-GB 
 JA 
 X-NONE 
 
  
  
  
  
  
  
  
  
  
 
 
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
       
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
      /* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
	{mso-style-name:"Table Normal";
	mso-tstyle-rowband-size:0;
	mso-tstyle-colband-size:0;
	mso-style-noshow:yes;
	mso-style-priority:99;
	mso-style-parent:"";
	mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
	mso-para-margin-top:0cm;
	mso-para-margin-right:0cm;
	mso-para-margin-bottom:8.0pt;
	mso-para-margin-left:0cm;
	line-height:107%;
	mso-pagination:widow-orphan;
	font-size:11.0pt;
	font-family:Calibri;
	mso-ascii-font-family:Calibri;
	mso-ascii-theme-font:minor-latin;
	mso-hansi-font-family:Calibri;
	mso-hansi-theme-font:minor-latin;
	mso-ansi-language:EN-GB;}   Ecole Normale Supérieure   Usable surface area: 352 m2  Budget: 645 000 euros HT  2008—2010

Design: Lia Kiladis, Alessandro Vicari; Benoit Pailloux (construction)

Client: Ecole Normale Supérieure

Usable surface area: 352 m2

Budget: 645 000 euros HT

2008—2010

DEPARTEMENT DE MATHEMATIQUES, ECOLE NORMALE SUPERIEURE, RUE D'ULM, PARIS 

Conversion of a former library space into faculty offices and student lounge for the Mathematics Department of the prestigious Ecole Normale Supérieure. Cross-laminated timber panels are employed as structural elements to create a mezzanine level with a minimum of floor thickness and without compromising necessary sound insulation, creating offices akin to monastic cells for mathematicians. Windows are replaced on the courtyard side to incorporate the mezzanine level. The resulting warm, studious atmosphere contrasts with the rather anonymous, post-war institutional building in which it is contained.

 

Transformation du grand volume de l’ancienne bibliothèque de mathématiques de l’Ecole Normale Supérieure en bureaux et espace communs, sur deux niveaux.  Des panneaux en bois massif contrecollé sont employés pour créer un niveau mezzanine dans l’espace existant avec un minimum de perte de la hauteur. La menuiserie extérieure a été remplacée côté cour suivant à l’ajout de la mezzanine. Grace au bois, une ambiance chaleureuse est maintenue pour les nouveaux aménagements, en contre-courant avec l’environnement institutionnel et anonyme tout autour.

 

Design: Lia Kiladis, Alessandro Vicari; Benoit Pailloux (construction)

Client: Ecole Normale Supérieure

Usable surface area: 352 m2

Budget: 645 000 euros HT

2008—2010

 DEPARTEMENT DE MATHEMATIQUES, ECOLE NORMALE SUPERIEURE, RUE D'ULM, PARIS   Conversion of a former library space into faculty offices and student lounge for the Mathematics Department of the prestigious  Ecole Normale Supérieure.  Cross-laminated timber panels are employed as structural elements to create a mezzanine level with a minimum of floor thickness and without compromising necessary sound insulation, creating offices akin to monastic cells for mathematicians. Windows are replaced on the courtyard side to incorporate the mezzanine level. The resulting warm, studious atmosphere contrasts with the rather anonymous, post-war institutional building in which it is contained.      Transformation du grand volume de l’ancienne bibliothèque de mathématiques de l’Ecole Normale Supérieure en bureaux et espace communs, sur deux niveaux.  Des panneaux en bois massif contrecollé sont employés pour créer un niveau mezzanine dans l’espace existant avec un minimum de perte de la hauteur. La menuiserie extérieure a été remplacée côté cour suivant à l’ajout de la mezzanine. Grace au bois, une ambiance chaleureuse est maintenue pour les nouveaux aménagements, en contre-courant avec l’environnement institutionnel et anonyme tout autour.    
un_148.jpg
un_093.jpg
un_112.jpg
un_168.jpg
un_137.jpg
un_125.jpg
chantier.jpg
ENS_plan.jpg
    
 0 
 0 
 1 
 25 
 144 
 topcom 
 1 
 1 
 168 
 14.0 
  
  
 
 
       
 Normal 
 0 
 
 
 
 
 false 
 false 
 false 
 
 EN-GB 
 JA 
 X-NONE 
 
  
  
  
  
  
  
  
  
  
 
 
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
       
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
      /* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
	{mso-style-name:"Table Normal";
	mso-tstyle-rowband-size:0;
	mso-tstyle-colband-size:0;
	mso-style-noshow:yes;
	mso-style-priority:99;
	mso-style-parent:"";
	mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
	mso-para-margin-top:0cm;
	mso-para-margin-right:0cm;
	mso-para-margin-bottom:8.0pt;
	mso-para-margin-left:0cm;
	line-height:107%;
	mso-pagination:widow-orphan;
	font-size:11.0pt;
	font-family:Calibri;
	mso-ascii-font-family:Calibri;
	mso-ascii-theme-font:minor-latin;
	mso-hansi-font-family:Calibri;
	mso-hansi-theme-font:minor-latin;
	mso-ansi-language:EN-GB;}     Design: Lia Kiladis, Alessandro Vicari; Benoit Pailloux (construction)  Client:    
 0 
 0 
 1 
 3 
 22 
 topcom 
 1 
 1 
 24 
 14.0 
  
  
 
 
       
 Normal 
 0 
 
 
 
 
 false 
 false 
 false 
 
 EN-GB 
 JA 
 X-NONE 
 
  
  
  
  
  
  
  
  
  
 
 
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
       
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
      /* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
	{mso-style-name:"Table Normal";
	mso-tstyle-rowband-size:0;
	mso-tstyle-colband-size:0;
	mso-style-noshow:yes;
	mso-style-priority:99;
	mso-style-parent:"";
	mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
	mso-para-margin-top:0cm;
	mso-para-margin-right:0cm;
	mso-para-margin-bottom:8.0pt;
	mso-para-margin-left:0cm;
	line-height:107%;
	mso-pagination:widow-orphan;
	font-size:11.0pt;
	font-family:Calibri;
	mso-ascii-font-family:Calibri;
	mso-ascii-theme-font:minor-latin;
	mso-hansi-font-family:Calibri;
	mso-hansi-theme-font:minor-latin;
	mso-ansi-language:EN-GB;}   Ecole Normale Supérieure   Usable surface area: 352 m2  Budget: 645 000 euros HT  2008—2010